KONTLAR – Çayda Çıra Yanıyor (1972)

Tüm KONTLAR – Eserleri İçin Tıklayın

 


Kontlar – Çayda Çıra Yanıyor (1972)

Coşkun Plak Popüler Şarkılar:

Şarkı Sözleri (Lyrics)

Çayda çıra yanıyor
(nanay güzelim nanay)
Ayda yılda (yıldız) yanıyor
(nanay güzelim nanay)
Yavaş yürü sevdiğim
(nanay güzelim nanay)
Engeller uyanıyor
(nanay güzelim nanay)
Karşıda oturanlar
(nanay güzelim nanay)
Az derdim arttıranlar
(nanay güzelim nanay)
Başıma akıl koyun
(nanay güzelim nanay)
Sevdadan kurtulanlar
(nanay güzelim nanay)

Bilgin ÖZBAY (BAS GİTAR)
Ender KORAY (MELODİ GİTAR)
Güngör TURGAL (BATERİ)
Cüneyt ALGÜR ( GİTAR)

=============================

#Kontlar #ÇaydaÇıraYanıyor #SahibininSesi #CoşkunPlak

Fırfırlı gömlekleri, papyonları, smokinleri ve bazen de platin renkli perukları kuşanmış iki dirhem bir çekirdek halleriyle dört gençten müteşekkil Orkestra Kontlar, aktif oldukları 1968 – 1972 yılları arasında yayınladıkları plaklarla ismini geniş kitlelere duyuramasa da günümüzde yerli plak koleksiyonerlerinin hayallerini süslemeye devam ediyor.

Coşkun Plak, Kontlar’ın 1972 tarihli Çayda Çıra Yanıyor / Deniz Üstü Köpürür plağını remastered ederek tüm digital platformlarda ve Coşkun Plak Youtube kanalında dinleyiciyle buluşturuyor.
1965 yılında Fatih Halk Evi’nde temelleri atılır Orkestra Kontlar’ın. O günlerde isimleri Burç Altılısı’dır. Plak çalışmalarına hazırlandıklarında dönemde profesyonel bir isim ihtiyacı duyan orkestra, kurucu üyelerden ritm gitarist Cüneyt Algür’ün kısa süre önce ölen köpeği Kont’tan aldıkları ilhamla Orkestra Kontlar ismini alır.

İlk plaklarında Surf türüne Anadolu ezgilerini yedirme çabası içersinde olan grup, 70’lerde esen Folk rüzgarına kapılarak bu türde eserler vermeye başlar. Beat’ten Folk müziğe geçişte ekibin en büyük ilham kaynağı halk müziğin dev ismi Aşık Veysel olur.1971 yılındaki Lübnan turnesi sonrasında faaliyetlerine ara verip kısa bir süre Çağdaş Anadolu 3 projesiyle soluklanan ve artık şarkı söylemeye iyice ısınan kurucu üye Ender Koray, ekibi yeniden toparlar. Bu sürecin meyvesi olan geri dönüş plağı, Coşkun Plak tarafından yayınlanır.
Çayda Çıra Yanıyor / Deniz Üstü Köpürür – HC 1139 – 1972

Elazığ yöresinden derlenen folklor Çayda Çıra’nın başarılı yorumunda çift sesli vokale eşlik eden akustik gitar ve kaval tam bir uyum içersinde. Deniz Üstü Köpürür; Muğla’nın Ula köyünde geçen tertemiz bir aşkın hikayesini anlatır: Çaydereli Osman, dayı oğlunun kız alma töreninde görür Gülayşe’yi. Görüş o görüş ya yüreğine ateş düşer. Ula’yı diyar diyar, düğün düğün gezer biçare genç adam sevdiğini tekrar görebilmek için. Ula’yı sık ziyaretlerinden dolayı çevrenin ilgisini çeken Osman’a, yöre eşrafı derdinin ne olduğunu ve bu gelişlerin nedenini sorar. Duvarda asılı gören sazı eline alan Osman, derdini döker tellere: Deniz üstü köpürür / Kayığa da binsem götürür / Benim de bu dünyaya gelişim / Bir güzelden ötürü… Unutulmaz türkünün hakkını layıkıyla verir Kontlar bu enfes yorumla.
Anadolu turnelerine ve plak çalışmalarına devam eden ekip, Avrupa’dan aldıkları turne tekliflerini değerlendirmek isterler. Zira beş yıllık müzik yolculuklarında memleket sathında arzuladıkları başarıyı yakalayamamışlardır. Yanlarına kemençe,ud, bağlama, yaylı tanbur, darbuka gibi Türk sazlarını alarak ülkeyi terk ederler. Avrupa’daki izleyici için mizansenli şovlar hazırlamak amacındadırlar. Kırgın ve gururlu müzik yolculukları bu gidişle nihayete erer.

Orkestra Kontlar için detaylı bilgi :

Coşkun Plak için hazırlayan : Sabahattin Bilgiç

© 2015 - 2024 PlakDinle.Com