İSTİKLAL MARŞI İLK BESTESİ 1924 TAŞ PLAK KAYIT

Tüm İSTİKLAL MARŞI Eserleri İçin Tıklayın

 



İstiklal marşının şuan çalınmayan bestelerinden biri okuyan Hafız Yaşar . dönemin en ünlü ses sanatçılarından biridir .Hafız Yaşar kayıtın sonunda 2 kere slogan atıyor .yaşasın Gazi Mustafa Kemal paşa hazretleri …yaşasın İstiklal diye bağırıyor .taş plak kayıt dönem 1924 bestekar Ali Rıfat Çağatay . bu beste 1930 yılına kadar kullanılmıştır .1930 yılından itibaren batı tarzındaki şuan kullanılan Osman Zeki Üngör ün bestesi kullanıma girmiştir . bu kayıt 1924 kaydıdır..kayıt Ankara dan buyuk ses koleksiyoneri sayın Raif kara arşivinden . Kendisne çok teşekkür ederim .Raif kara arşivinde 5000 den fazla taş plak ve balmumu fanograf tüp kayıt bulunmaktadır . Türk tarihinin en eski ses kayıtları ondadır ..
İSTİKLAL MARŞI TARİHÇESİ
Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlarında, İstiklâl Harbi’nin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla Maarif Vekaleti, 1921’de bir güfte yarışması düzenlemiş, söz konusu yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır. Kazanan güfteye para ödülü konduğu için önce yarışmaya katılmak istemeyen Burdur milletvekili Mehmet Âkif Ersoy, Maarif Vekili Hamdullah Suphi’nin ısrarı üzerine, Ankara’daki Taceddin Dergahı’nda yazdığı ve İstiklal Harbi’ni verecek olan Türk Ordusu’na hitap ettiği şiirini yarışmaya koymuştur. Yapılan elemeler sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Âkif’in yazdığı şiir coşkulu alkışlarla kabul edilmiştir. Mecliste İstiklâl Marşı’nı okuyan ilk kişi dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver olmuştur.
Mehmet Âkif Ersoy İstiklâl Marşı’nın güftesini, şiirlerini topladığı Safahat’a dahil etmemiş ve İstiklâl Marşı’nın Türk Milleti’nin eseri olduğunu beyan etmiştir.
Şiirin bestelenmesi için açılan ikinci yarışmaya 24 besteci katılmış, 1924 yılında Ankara’da toplanan seçici kurul, Ali Rıfat Çağatay’ın bestesini kabul etmiştir. Bu beste 1930 yılına kadar çalındıysa da 1930’da değiştirilerek, dönemin Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Osman Zeki Üngör’ün 1922’de hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe konmuş, toplamda dokuz dörtlük ve bir beşlikten oluşan marşın armonilemesini Edgar Manas, bando düzenlemesini de İhsan Servet Künçer yapmıştır. Üngör’ün yakın dostu Cemal Reşit Rey’le yapılmış olan bir röportajda da kendisinin belirttiğine göre aslında başka bir güfte üzerine yapılmıştır ve İstiklal Marşı olması düşünülerek bestelenmemiştir. Söz ve melodide yer yer görülen uyum (Prozodi) eksikliğinin (örneğin “Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak” mısrası ezgili okunduğunda “şafaklarda” sözcüğü iki müzikal cümle arasında bölünmüştür) esas sebebi de budur. Protokol gereği, sadece ilk iki dörtlük beste eşliğinde İstiklâl Marşı olarak söylenmektedir.
ayrıca çağdaş bir şekilde yorumlanmış değişik bestelerde vardır .bunlar
1-Abdülkadir Töre
2-Ahmet Yekta Madran
3- Ahmet Yekta Madran 2
4- Ali Rıfat Çağatay
5- Halit Lemi Atlı
6- İsmail Hakkı Aksoy
7- İsmail Zühtü
8-Kazım Karabekir
9-Kazım Uz
10-Mehmet Zati Arca
11- Mustafa Sunar
12- Mustafa Sunar 2
13-Osman Zeki Üngör[ şuan kullanılan beste ]
14-Ramazan Uça
Youtube da kaliteli bilimsel akademik yayına devam tarihe ilgi duyan herkes beni takip edebilir umarım beğenilir ve paylaşılır … —

© 2015 - 2024 PlakDinle.Com