SELVİ BOYLUM AL YAZMALIM Filmi (Türkan Şoray & Kadir İnanır & Ahmet Mekin )

Tüm SELVİ BOYLUM Eserleri İçin Tıklayın

 


Selvi Boylum Al Yazmalım, yönetmenlik koltuğunda Atıf Yılmaz’ın oturduğu, başrollerinde Türkan Şoray, Kadir İnanır ve Ahmet Mekin’in yer aldığı, 1977 yapımı dram türündeki sinema filmi. Türk sinemasının başyapıtlarından birisi olarak kabul edilen filmin hikâyesi, Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un 1970 yılında yayımlanan Kırmızı Eşarp (Kırgızca: Кызыл Жоолук / Kızıl Jooluk) adlı romanından uyarlandı. Filmin özgün müziğini Cahit Berkay besteledi. Filmde köylü kızı Asya ile kamyon şöforü İlyas’ın dağlarda başlayıp, daha sonrasında kısa bir süre mutlu bir evliliğe dönüşen aşkı anlatılmaktadır.

Selvi Boylum Al Yazmalım, 1978 15. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali’nde Maden filminin ardından “2. En İyi Film” seçildi. Ayrıca Türkan Şoray, Asya karakterindeki performansı ile 1977 Taşkent Film Festivali’nde “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü kazandı. 2014’te Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen halk oylamasında En İyi 100 Türk Filmi arasında 6. seçildi.

Konusu:
İlyas (Kadir İnanır), Asya’nın (Türkan Şoray) yaşadığı köyde yapılan baraj inşaatında çalışan İstanbul’lu bir kamyon şoförüdür. Birbirlerini görür görmez aşık olan Asya ve İlyas kaçmaya karar verirler ve daha sonra evlenirler. Bu evlilikten Samet (Elif İnci) adında bir çocukları olur. İlyas, kamyon şoförü olduğu için sık sık uzun yola çıkar. Bu nedenle Asya çoğu zaman Samet ile yalnız kalır. Bir gün yine yola çıkan İlyas, yolda kalmış bir yolcu minibüsünü halatla çekerek kurtarır. Bu durumu öğrenen kamyonun sahibi şirket İlyas’ı şoförlükten alıp bakım servisine verir.

Asya ile İlyas’ın düğün sahnesine ait bir görsel
İlyas, o günden sonra bunalıma girer ve ailesi ile ilgilenmez. Durumu düzeltmek isteyen Asya çalıştığı firmanın patronu ile konuşur fakat ret cevabı alır. Asya’nın patronu ile konuştuğunu öğrenen İlyas çok sinirlenir ve evi terk eder. Aynı firmada sekreter olarak çalışan Dilek Hanım’ın (Hülya Tuğlu) evinde kalmaya başlar. Bu ilişkiyi öğrenen Asya, oğlu Samet ile birlikte evden ayrılır ve yollara düşer. Asya’nın gideceği ve sığınacağı bir yeri yoktur. Karşısına Cemşit (Ahmet Mekin) adında bir adam çıkar. Cemşit, Asya ile Samet’e hem evini hem yüreğini açar. Aradan yıllar geçer ve Samet büyür. Samet’in Cemşit’i babalığa seçmesi ile Asya ve Cemşit evlenir. Bir gün İlyas karşılarına çıkar ve Asya İlyas’ı unutamadığını anlar. İlyas ise oğlu Samet ve Asya ile birlikte olmak ister. Asya ise iki erkek arasında kalır. İlyas sevdiği, aşık olduğu adam ve çocuğunun gerçek babasıdır. Cemşit ise en zor anlarında yanında olan, evini ve gönlünü açan, sahip çıkan ve emek veren adamdır. Asya şimdi büyük aşkı İlyas ile kendisine zor gününde kucak açan Cemşit arasında bir tercih yapmak zorunda kalır.

Filmin en bilinen repliklerinden “Sevgi neydi; sevgi iyilikti, dostluktu, sevgi emekti” sözü Cengiz Aytmatov’un kitabında yer almamasına rağmen senaryoya eklendi. Ali Özgentürk anı kitabında, eşi Işıl Özgentürk çalıştığı için küçük yaştaki kızına kendisinin baktığını, ona bakarken bu replikleri yazdığını dile getirdi. Selvi Boylum Al Yazmalım 2010 yılında restore edilmiş olarak sinemalarda yeniden vizyona girdi.
Oyuncular:
Türkan Şoray – Asya (ses. Tijen Par)
Kadir İnanır – İlyas (ses. Pekcan Koşar)
Ahmet Mekin – Cemşit Kıraç (ses. Kamran Usluer)
Nurhan Nur – Asya’nın annesi (ses. Güler Ökten)
Hülya Tuğlu – Dilek Hanım (ses. Göksel Kortay)
Cengiz Sezici – Can (ses. Levent Dönmez)
Elif İnci – Samet
İhsan Yüce – Ali (ses. Kâmran Yüce)
Erol Batıbeki – Konuk oyuncu (ses. Zafer Önen)
Taci Erşan
Mehmet Yigenoglu – Kamyon şoförü
Perihan Doygun – Halime
Erkan Esenboğa
Günay Güner – Kamyon şoförü

Ödülleri:
1978 Taşkent Film Festivali[10] – En İyi Kadın Oyuncu (Türkan Şoray)
1978 15. Altın Portakal Film Festivali – En İyi İkinci Film
1978 15. Altın Portakal Film Festivali – En İyi Yönetmen (Atıf Yılmaz)
1978 15. Altın Portakal Film Festivali – En İyi Görüntü Yönetmeni (Çetin Tunca)
2015 Beyoğlu Belediyesi ve Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) Türk Sineması’nın 100. Yılı Ödülleri – En İyi Film
2017 Cengiz Aytmatov Ödülü – En İyi Erkek Oyuncu (Kadir İnanır)
2018 Los Angeles Asya Film Festivali – “Sinema Mirası Altın Kar Leoparı Ödülü” ve “Cengiz Aytmatov Kültür Geliştirme Ödülü” (Türkan Şoray)
İyi Seyirler,

#selviboylumalyazmalım #türkanşoray #kadirinanır #türkfilmi #yeşilçam #film #filmler #trend #türksineması #türkdizileri #yerlisinema #roman #hikaye #filmreplikleri #kitap #karakter ##replikler #aşk #drama #sevmek #hayatınlabarış

© 2015 - 2024 PlakDinle.Com